PILKKIHIIHDON HISTORIAA 

Pilkkihiihto on kalastuksen ja hiihdon yhdistelmä. Erikoisuutta kokeiltiin pienessä mäntyharjulaisessa urheiluseurassa. Pilkkihiihtokokeilu sai yllättävää kiinnostusta. Osanottajia oli Mikkelistä, Lappeenrannasta ja muista lähikunnista. Innokkaina harrastajina he veivät tietoa paikkakunnalleen uudesta lajista. Vähitellen harrastus levisi lähinnä seurojen kuntourheilupuolelle.

Pilkkihiihtoratoja ja -sääntöjä on muokattu sopiviksi yhdessä kilpailijoiden ja järjestäjien kanssa. Yhtenäisten sääntöjen puute on hankaloittanut kisojen toimintaa. Tähän saakka kilapiluissa on käytetty nopeasti kyhättyjä kisakohtaisia sääntöjä. Yhtenäiset, ulkoasultaan selkeät säännöt helpottavat järjestäjien toimintaa ja lisäävät pilkkihiihdon harrastusta.

Pilkkihiihtoa on harrastettu eniten Itä-Suomessa. Tunnetuimpia paikkakuntia kisojen järjestäjinä ovat olleet: Iisalmi, Asikkala, Lappeenranta, Ruokolahti, Mikkeli, Joutseno, Luumäki ja tietysti Mäntyharju, jossa kisojen ensimmäinen lähtölaukaus on suoritettu. Lisäksi eri puolilta Suomea on tullut pilkkihiihtokokeiluista.

Pilkkihiihdon ideoi Antero Rusinen 70 -luvun puolivälissä.